Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-05-09@06:20:09 GMT

علت درد بالای شکم بعد از غذا خوردن؟

تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۹۱۶۳۵

برای تشخیص علت درد بالای شکم یک سری آزمایش های پزشکی لازم است. درد بالای شکم با ترکیبی از داروها و تغییر سبک زندگی درمان پذیر است ناطقان: دلایل متعددی برای درد بالای شکم وجود دارد از جمله مصرف بیش از حد مواد غذایی یا موراد جدی تر مانند پانکراتیت.

درد بالای شکم عادی نبوده و تشخیص علت آن به منظور درمان مشکل ضروری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



برای تشخیص علت درد بالای شکم یک سری آزمایش های پزشکی لازم است. درد بالای شکم با ترکیبی از داروها و تغییر سبک زندگی درمان پذیر است.


علت درد بالای شکم ، پرخوری

یکی از شایع ترین علل درد شکم پرخوری و سریع غذا خوردن است. هنگامی که غذا را خیلی سریع می خورید نمی توانید غذا را درست بجوید که در نتیجه منجر به دل درد خواهد شد.


علت درد بالای شکم ، حساسیت غذایی

یکی دیگر از دلایل درد معده مصرف خوراکی های خاصی است که بدن شما به اشتباه به عنوان عامل مضر شناسایی کرده و علیهش آنتی بادی ترشح می کند.

آلرژی غذایی که باعث دل درد می شود معمولا به علت مصرف این خوراکی ها بوجود می آید:

شیر

ماهی و صدف

سویا

تخم مرغ

گندم

آجیل درختی و بادام زمینی


علت درد بالای شکم ، عدم تحمل مواد غذایی خاص



اگر سیستم گوارش شما نتواند غذایی خاص را هضم کند، درد شدیدی بعد از مصرف آن حس می کنید. بسیاری از افراد مشکل عدم تحمل لاکتوز دارند بنابراین در صورت مصرف لبنیات یا خوراکی های حاوی لبنیات دچار ناراحتی گوارشی می شوند.


علت درد بالای شکم، بیماری سلیاک

بیماری سلیاک پاسخ غیرطبیعی سیستم ایمنی بدن به گلوتن ( پروتئین موجود در گندم، جو و چاودار ) است. به دلایل غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن پاسخی سمی به حضور گلوتن داده که باعث ایجاد آسیب به روده کوچک در نتیجه درد شکم، فخ، یبوست یا اسهال مداوم، استفراغ، کاهش وزن، مدفوع چرب و کم رنگ می شود.

ضمن این که باعث ایجاد علایمی در سایر نقاط بدن مانند کم خونی کمبود آهن، خستگی، سفتی و درد مفاصل، ناباروری، تشنج، ضعف، استخوان هاش ضعیف و شکننده، سوزن سوزن شدن و بی حسی دست و پا می شود.

درمان این بیماری حذف گلوتن از رژیم غذایی برای همیشه است.




علت درد بالای شکم، بیماری ریفلاکس معده

درد بالای شکم ممکن است به علت ریفلاکس اسیدی معده باشد که به علت ضعیف شدن اسفنکتر معده ، اسید معده وارد مری شده و موجبت التهاب مری می شود.

علایم آن عبارتند از سوزش سر دل، مشکلات بلع، سرفه و احساس پری.

بیشتر بدانید : رفلاکس معده | علت رفلاکس معده و درمان آن


علت درد بالای شکم ، سندرم روده تحریک پذیر IBS

این بیماری با اسم کولون تحریک پذیر هم شناخته می شود. علایم IBS عبارتند از درد شکمی، یبوست، اسهال، گاز و نفخ و گرفتگی عضلات.

درمانی برای IBS وجود ندارد و فقط می توان با ورزش منظم ، کاهش استرس، خوردن وعده های غذایی کوچک، مصرف پروبیوتیک ها و اجتناب از مصرف غذاهای تند، سرخ شده و نوشیدنی های کافئین دار علایمش این بیماری را کنترل کرد.

بیشتر بدانید : مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر بخوانند


علت درد بالای شکم ، زخم معده

زخم های دستگاه گوارش ممکن است بعد از خوردن غذا به خصوص غذاهای تند سبب سوزش و درد شکم شوند.

این زخم ها در معده، روده کوچک یا زید دهانه مری ایجاد می شوند. ممکن است به علت التهاب باکتری اچ پیلوری H. pylori، مصرف مکرر ایبوپروفن و آسپرین، سیگار، سرطان معده، پرتودرمانی یا نوشیدن بیش از حد الکل بوجود آیند.

سایر علایم زخم معده عبارتند از حالت تهوع، مدفوع تیره یا خونی، سوهاضمه، استفراغ، تغییر اشتها، درد قفسه سینه و از دست دادن غیر قابل توضیح وزن.

درمان به علت ایجاد زخم معده دارد. آنتی بیوتیک ها و مهار کننده های پمپ پروتئین برای عفونت اچ پیلوری تجویز می شوند.

اگر عفونت هلیکوباکتر پیلوری ندارید از داروهای Prevacid یا Prilosec یا ضد اسید هایی از قبیل رانیتیدین ranitidine یا فاموتیدین famotidine برای کاهش اسید معده تجویز می شود.

علت درد بالای شکم، سنگ کیسه صفرا

کیسه صفرا اندامی کوچک زیر کبد و در قسمت فوقانی شکم سمت راست قرار دارد. اکثر سنگهای کیشه صفرا به دلیل وجود کلسترول بیش از حد در صفرا بوجود می آیند. کیسه صفرا محل ذخیره سفراست.

پس از خوردن غذاهای چرب صفرا ترشح شده و سنگهای صفرای به شکم فشار آورده باعث ایجاد درد شکمی بیش از حد می شوند.

سایر علایم سنگ کیسه صفرا، تهوع، استفراغ، اسهال، آروغ زدن، ادرار تیره، مدفوع خاکستری رنگ است.


علت درد بالای شکم، پانکراتیت

پانکراتیت بیماری است که به علت التهاب لوزالمعده ایجاد می شود. پانکراتیت ممکن است به دلیل مصرف الکل، عفونت و آسیب شکمی، مقدار بالای کلسیم ، سرطان پاکراس، سیگار کشیدن، سنگ های صفراوی و داروهای خاص بوجود آید.

علایم پانکراتیت حاد شامل درد شکمی فوقانی پس از خوردن غذا به خصوص یک وعده غذایی سنگین ایت که 6 ساعت یا بیشتر طول می کشد. درد به پشت هم می رسد، تتب، تهوع، استفراغ، پالس های سریع و حساسیت شکم هم جزو علایم پانکراتیت است.

درمانی پانکراتیت شامل روزه گرفتن برای بهبود پانکراس و داروهای مسکن ومصرف مایعات برای کنترل آب بدن است.

منبع: باشگاه خبرنگاران برچسب ها: درد ، بالای شکم ، غذا خوردن

منبع: ناطقان

کلیدواژه: درد غذا خوردن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۹۱۶۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا غذاهای فوق‌ فراوری‌ شده برای سلامت زیانبار هستند؟

به گزارش همشهری آنلاین کارلوس مونتیرو و همکارانش برای درک علت این پدیده داده‌ها درباره الگوهای خرید خانوارهای برزیلی را بررسی کردند تا ببینند در سال‌های اخیر دستخوش تغییر شده‌اند یا نه.

این پژوهشگران دریافتند که مردم به میزان کمتری شکر، نمک، روغن‌های پخت‌وپز و مواد اصلی غذایی مانند برنج و لوبیا می‌خرند و در مقابل میزان خرید غذاهای فرآوری‌شده مانند نوشابه، سوسیس، نودل فوری، نان‌های بسته‌بندی‌شده و کلوچه‌ها به‌وسیله آنها بیشتر شده است.

مونتیرو و همکارانش برای توصیف این دسته دوم از غذاها اصطلاح جدیدی را وارد نوشته‌های علمی‌ کردند: غذاهای فوق‌فراوری‌شده (ultraprocessed foods) یا UPF. آنها بعداً مصرف HPFها را با افزایش وزن در کودکان و بزرگسالان در برزیل مربوط کردند.

از آن زمان، دانشمندان ارتباط بین UPF ها و طیف وسیعی از بیماری‌ها ازجمله بیماری قلبی، دیابت نوع ۲، چاقی، بیماری‌های گوارشی و افسردگی، و همچنین مرگ زودرس را یافته‌اند.

کارشناسان می‌گویند که این وضعیت نگران‌کننده است، زیرا غذاهای فوق فرآوری شده به بخش عمده‌ای از رژیم غذایی مردم در سراسر جهان تبدیل شده‌اند. برای مثال، این نوع غذاها ۶۷ درصد از کالری مصرفی کودکان و نوجوانان در آمریکا را تشکیل می‌دهند.

غذاهای فوق فرآوری شده

مونتیرو و همکارانش به منظور بررسی غذاها بر اساس شیوه فرآوری آنها، یک نظام طبقه‌بندی مواد غذایی به نام Nova را ایجاد کردند، کلمه‌ای که از واژه‌های پرتغالی و لاتین به معنای «جدید» گرفته شده است. این طبقه‌بندی اکنون به‌وسیله پژوهشگران در سراسر جهان پذیرفته شده است.

سیستم Nova غذاها را به چهار دسته تقسیم می‌کند:

یک - غذاهای فرآوری نشده یا به طور حداقل فرآوری شده: مانند میوه‌ها و سبزی‌های تازه یا منجمد، لوبیا، عدس، گوشت، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ، شیر، ماست ساده، برنج، ماکارونی، کنجاله ذرت، آرد، قهوه، چای و گیاهان و ادویه‌ها.

دو - مواد فرآوری شده آشپزی مانند روغن‌های پخت‌وپز، کره، شکر، عسل، سرکه و نمک.

سه - غذاهای فرآوری شده که از ترکیب غذاهای دسته ۱ با مواد رده ۲ و نگهداری یا اصلاح آنها با روش‌های نسبتاً ساده مانند کنسرو کردن، بطری کردن، تخمیر و تنوری کردن. این گروه شامل نان تازه پخته‌شده، اکثر پنیرها، سبزی‌های کنسرو شده، لوبیا و ماهی است. این غذاها ممکن است حاوی مواد نگهدارنده‌ای باشند که عمر مفید آنها را افزایش می‌دهند.

چهار - غذاهای فرآوری شده با استفاده از روش‌های صنعتی و موادی که معمولاً در خواربارفروشی‌ها پیدا نمی‌کنید - مانند شربت ذرت با فروکتوز بالا، روغن‌های هیدروژنه و پروتئین‌های غلیظ مانند شیره سویا.

این نوع غذاها اغلب حاوی افزودنی‌هایی مانند طعم‌دهنده‌ها، رنگ‌ها یا امولسیفایرها هستند تا جذاب‌تر و خوش‌طعم‌تر به نظر برسند. ازجمله این غذاها می‌توان به نوشابه‌های گازدار و نوشیدنی‌های انرژی‌زا، چیپس، آب‌نبات، ماست‌های طعم دار، مارگارین، ناگت مرغ، هات‌داگ، سوسیس، گوشت ناهار، ماکارونی و پنیر جعبه‌ای، شیر خشک‌های مخصوص نوزادان و اکثر نان‌های بسته‌بندی‌شده، شیرهای گیاهی، جایگزین‌های گوشت و غلات صبحانه اشاره کرد.

اگر به فهرست مواد تشکیل‌دهنده یک ماده غذایی نگاه کنید و چیزهایی را مشاهده کنید که در آشپزی خانگی از آنها استفاده نمی‌کنید، احتمالاً با یک غذای فوق‌فراوری‌شده مواجه هستید.

نکته بارز این است که سیستم Nova به‌ویژه غذاها را بر اساس مواد مغذی مانند چربی، فیبر، ویتامین‌ها یا مواد معدنی طبقه‌بندی نمی‌کند. بنابراین روش با رده‌بندی‌های معمول تغذیه‌ای سازگار نیست.

این موضوع به بحث بین متخصصان تغذیه در مورد مفید بودن این روش رده‌بندی برای توصیف سلامت یک غذا منجر شده است، تا حدی به این علت که بسیاری از UPF‌ها - مانند نان‌های غلات کامل، ماست‌های طعم دار و شیرخشک‌های مخصوص نوزادان - می‌توانند مواد مغذی ارزشمندی را در اختیار ما بگذارند.

آیا غذاهای فوق‌فرآوری شده برای سلامت مضر هستند؟

بیشتر پژوهش‌هایی که UPF ها را به زیان رساندن به سلامت مرتبط می‌کنند، بر اساس بررسی‌های مشاهده‌ای هستند که در آن پژوهشگران از افراد در مورد رژیم غذایی‌شان می‌پرسند و سپس سلامت آنها را طی سالیان متمادی دنبال می‌کنند.

دانشمندان در یک بازبینی بزرگ بررسی‌ها که در سال ۲۰۲۴ منتشر شد، گزارش دادند که مصرف UPF با ۳۲ مشکل بهداشتی همراهی دارد و قانع‌کننده‌ترین شواهد برای مرگ‌های مرتبط با بیماری قلبی، دیابت نوع ۲ و مشکلات بهداشت روان مانند اضطراب و افسردگی است.

چنین بررسی‌هایی ارزشمند هستند، زیرا می‌توانند گروه‌های بزرگی از افراد را در طول سال‌های بسیار زیادی که ممکن است ایجاد بیماری‌های مزمن طول بکشد، دنبال کنند- بررسی سال ۲۰۲۴ شامل یافته‌های مربوط به نزدیک به ۱۰ میلیون نفر است

یافته شدن مداوم ارتباط میان UPF و مشکلات بهداشتی در بررسی‌ها گوناگون اطمینان بیشتری در کارشناسان درباره وجود مشکل واقعی در چنین غذاهایی ایجاد کرده است.

اما بررسی‌های مشاهده‌ای محدودیت‌هایی نیز دارند. درست است که بین این غذاها و بیماری‌های مزمن همبستگی وجود دارد، اما این بدان معنا نیست که UPF‌ها مستقیماً باعث مشکلات بهداشتی می‌شوند.

برخی از کارشناسان این پرسش را مطرح می‌کنند که آیا قرار دادن غذاهایی بسیار متفاوت از یکدیگر- مانند توئینکی‌ها (کیک‌های اسفنجی پرشده با خامه وانیلی) و غلات صبحانه - در یک دسته مفید است یا خیر. انواع خاصی از غذاهای فوق فرآوری شده، مانند نوشابه‌ها و گوشت‌های فرآوری شده، به وضوح زیان‌بارتر از سایرین هستند. از سوی دیگر، UPF ها مانند ماست‌های طعم دار و نان‌های سبوس‌دار با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط هستند.

برای اینکه ثابت شود UPF‌ها مستقیماً باعث ایجاد مشکلات بهداشتی می‌شوند، لازم است کارآزمایی‌های بالینی انجام شود. اما تا به حال فقط یک کارآزمایی بالینی که آن هم کوچک و دارای محدودیت بوده است، دراین‌باره انجام شده است.

چرا UPF ها ممکن است مضر باشند؟

گرچه درباره علت ناسالم بودن غذاهای فوق‌فراوری‌شده «نظراتی قوی» ابراز می‌شود، اما در واقع «علم دقیق» چندانی درباره سازوکارهای این تأثیر زیان‌بخش وجود ندارد.

آنجایی که UPF ها اغلب ارزان، راحت و در دسترس هستند، احتمالاً مصرف آنها با حذف غذاهای سالم‌تر را از رژیم غذایی هم همراه می‌شود.

اما بسیاری از دانشمندان معتقدند این غذاها می‌توانند تأثیرات مستقیم‌تری بر سلامتی داشته باشند. پرخوری این نوع غذاها آسان‌تر است - شاید به این دلیل که حاوی ترکیباتی از کربوهیدرات‌ها، قندها، چربی‌ها و نمک هستند که افراد کمتر می‌توانند در برابر وسوسه خوردنشان مقاومت کنند، کالری بالایی دارند و جویدن آنها آسان است.

همچنین ممکن است افزایش قند خون ناشی از آن ممکن است به شریان‌ها آسیب برساند یا التهاب را تشدید کند، یا برخی از افزودنی‌های غذایی یا مواد شیمیایی موجود در آنها ممکن است با هورمون‌ها تداخل داشته باشند، باعث ایجاد روده «نشتی» یا اختلال در میکروبیوم روده شوند.

در مورد غذاهای فوق فرآوری شده چکار باید بکنیم؟

مونتیرو کارشناس برزیلی در سال ۲۰۱۴، به نوشتن دستورالعمل‌های غذایی جدید برای این کشور کمک کرد که به مردم توصیه می‌کرد از غذاهای فوق فرآوری شده پرهیز کنند.

سازمان‌های بهداشتی کشورهای دیگر مانند مکزیک یا کانادا نیز به صراحت به مردم توصیه کرده‌اند از مصرف UPF یا غذاهای بسیار فرآوری شده" خودداری کنند یا مصرف آنها را محدود کنند.

دستورالعمل‌های رژیم غذایی در آمریکا هنوز حاوی چنین توصیه‌ای نیست، اما یک کمیته مشاوره در حال حاضر در حال بررسی شواهدی است که نشان می‌دهد چگونه UPF‌ها ممکن است بر افزایش وزن تأثیر بگذارد و در نتیجه یافته‌های این بررسی می‌توانند بر دستورالعمل‌هایی که در سال ۲۰۲۵ در این کشور منتشر خواهند شد، تأثیر بگذارند.

فراوانی این نوع مواد غذایی و وابستگی افراد با درآمد کمتر به آنها برای تأمین غذاهای خود اقدام در زمینه تدوین دستورالعمل‌هایی در این زمینه مشکل‌تر می‌کند.

درحالی‌که تحقیقات ادامه دارد، نظرات کارشناسان در مورد نحوه برخورد افراد با UPF ها متفاوت است.

کارشناسانی مانند مونتیرو می‌گویند ایمن‌ترین راه این است که به‌کلی از مصرف آنها را کنار گذاشت – برای مثال، ماست طعم‌دارشده میوه‌ای را کنار گذاشت و به جای آن ماست ساده و میوه خورد، یا به جای نان بسته‌بندی‌شده از نانوایی محلی نان تازه گرفت.

برخی دیگر از کارشناسان راهبردهای معتدل‌تری را پیشنهاد می‌کنند که بر محدود کردن UPF‌هایی که مواد مغذی ارزشمندی ندارند مانند نوشابه و کوکی‌ها متمرکز است. آنها همچنین مصرف بیشتر میوه‌ها، سبزی‌ها، غلات کامل (چه فراوری‌شده و چه فراوری‌ نشده)، حبوبات، آجیل و مغزهای خوراکی را توصیه می‌کنند.

توصیه کلی این است که تا جایی که می‌توانید در خانه غذا بپزید و از مواد غذایی کمتر فرآوری شده برای پختن غذاها استفاده کنید.

منبع: خلاصه‌شده از نیویورک‌تایمز

کد خبر 850249 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها خبر مهم تغذیه سالم فست فود تغذیه

دیگر خبرها

  • بهترین زمان خوردن تخم‌مرغ برای لاغر شدن
  • مصرف شیر و لبنیات و پاسخ به چند ابهام
  • آیا غذاهای فوق‌ فراوری‌ شده برای سلامت زیانبار هستند؟
  • چرا نباید قهوه ناشتا بخوریم؟
  • پوکی استخوان و ضعف ایمنی بدن به‌دلیل کمبود این ویتامین
  • فواید شگفت انگیز خوردن عسل قبل از خواب
  • آیا با خوردن تخم‌مرغ لاغر می‌شویم؟
  • در زمستان پیاز سبز بخورید!
  • دریافت قند برای بدن امری حیاتی است
  • ۱۰ ماده غذایی که نباید با معده خالی بخورید